Vertrouwensoefeningen

Toneelspelers die al een tijdje samenspelen, durven veel bij elkaar te maken. Ze schrikken niet terug voor gevoelige onderwerpen, grof taalgebruik, en heftige emoties. Dat zorgt uiteraard voor boeiend theater – maar daar is vertrouwen tussen de spelers voor nodig. Er zijn oefeningen om dat onderlinge vertrouwen sneller te kweken.

Blind lopen

Twee spelers voeren samen deze opdracht uit. Eén speler wordt geblinddoekt. De andere speler leidt hem door een gebouw, park of kamer vol hindernissen. Dat doet hij met zijn stem en heldere aanwijzingen (naar links, naar links, doorlopen, omdraaien, bukken, overeind, rechtsaf…). De geblinddoekte speler volgt de aanwijzingen en leert om op zijn ziende gids te vertrouwen.

Verhoog het tempo gaandeweg. De gids beschermt de blinde ook tegen een onvoorziene botsing. Na een paar minuten veranderen de spelers van rol.

Planking

Ook bij deze oefening wordt iemand geblinddoekt. Die persoon krijgt de opdracht om zich zo stijf als een plank te maken. Er wordt een hechte cirkel van minstens 8 spelers op een halve meter rond deze persoon gevormd. De persoon laat zich op commando rustig vallen naar een willekeurige kant. De mensen in de cirkel vangen hem op en duwen hem door naar de andere kant. Zo wordt de geblinddoekte persoon een tijdje doorgegeven – en leert dat zijn medespelers hem altijd opvangen..