Jesus Christ Superstar

Jesus Christ Superstar is een rockopera, gebaseerd op de laatste dagen in het leven van Jezus van Nazareth. De overlevering uit het Bijbelse evangelie wordt hier vrij geïnterpreteerd en in een nieuw, artistiek en modern jasje gestoken. De muziek bestaat uit composities van Andrew Lloyd Webber en teksten van Tim Rice.

Verhaal

In Jesus Christ Superstar zien we, vooral vanuit het oogpunt de ontrouwe apostel Judas, de laatste dagen van Jezus. Judas beklaagt de persoonlijkheidscultus die zich rond Jezus vormt, waardoor de aandacht van de bezettende Romeinen op de groep wordt gevestigd. Hij probeert Jezus over te halen om zijn bewonderende menigte fans in te tomen. Maar Jezus, die weet wat zijn uiteindelijke lot is, weigert.

De Joodse hogepriesters halen Judas over om Jezus te verraden en over te leveren aan de Romeinen. De heersers Herodes en Pontius Pilates willen hem eigenlijk een milde straf opleggen. Maar door de koppige houding van Jezus en de bloeddorst van het volk, gaan ze er eindelijk toe over om Jezus te kruisigen. Judas pleegt zelfmoord.

Productie en film

Deze rockopera werd in 1971 voor het eerst opgevoerd op Broadway. Sinds die tijd zijn er ontelbare internationale producties gemaakt. In 1973 werd de musical verfilmd – deze populaire film is rond Pasen vaak op de Nederlandse TV te bewonderen.