Wicked

Wicked is een musical uit 2003. Het is gebaseerd op een boek van Gregory Maguire, dat het verhaal van The Wizard van Oz uit een nieuwe invalshoek laat zien. Wicked is één van de langst lopende musicals op Broadway.

Verhaal

Het verhaal gaat over de achtergrondgeschiedenis van twee heksen uit The Wizard of Oz. We komen meer te weten over hun onderlinge vriendschap, hun magische krachten en hun relatie tot de andere bewoners van de magische wereld van Oz. Veel van de karakters en plaatsen uit het oorspronkelijke verhaal komen aan bod. Het verhaal overlapt voor een deel met het verhaal van Dorothy, het meisje dat in The Wizard of Oz de hoofdrolspeler is.

Productie

Na een reeks try-outs ging de musical in 2003 in premiere op Broadway. Inmiddels is het stuk al meer dan 3000 keer opgevoerd. Hoewel de professionele critici wisselende recensies hebben geschreven over Wicked (onder andere de kwaliteit van de liedjes wordt nog al eens onder vuur genomen), is de musical een publieksfavoriet.

In 2006 werd Wicked voor het eerst opgevoerd in het West End (Londen). Ierse, Australische en andere internationale bewerkingen volgden al snel. In 2011 ging een Nederlandse productie van start. Willemijn Verkaik, Chantal Janzen en Jim Bakkum speelden de hoofdrollen.

Film

Er wordt al sinds 2004 gesproken over een filmadaptatie van Wicked. Universal Studio’s heeft de rechten voor een verfilming bemachtigd. Sinds 2012 hebben er verschillende vertragingen plaatsgevonden waardoor de film niet uitgebracht kon worden. In het begin van 2019 maakte Universal Studios bekend dat de film uiteindelijk laat in 2021 zijn release zal hebben.