Musical

Een musical is een theatervorm waarbij zang, dans en muziek een belangrijk onderdeel van de show vormen. Toch zijn er, in tegenstelling tot bij opera, ook altijd gesproken dialogen aanwezig. Musicals bestaan pas sinds de 19e eeuw, en hebben vaak toegankelijkere en meer eigentijdse onderwerpen en inhoud dan de “elitaire” opera. Een aantal musicals zijn echte blockbusters die al tientallen jaren lang worden opgevoerd in de grote zalen van Broadway en het West End van Londen.

Geschiedenis

Musicals zijn ontstaan uit het variététheater dat aan het einde van de 19e eeuw populair begon te worden. Ook hier werden dialogen afgewisseld met dans, zang en muzikale begeleiding. Deze acts bestonden eerst uit losse stukjes, maar begonnen steeds vaker één aaneengesloten verhaal te vertolken. In het begin van de 20e eeuw werd de musical naast de film een product voor massaconsumptie. De tijd van 1940 tot 1950 wordt wel “The Golden Age” van de musical genoemd.

Vorm

Musicals werden populair in dezelfde tijd als films. Er is dan ook een behoorlijke overlap tussen de twee genres. Veel oudere, populaire films bevatten zang- en dansroutines. Veel musicals zijn verfilmd, en sommige musicals zijn een bewerking van een populaire film.

Bekende musicals

Wereldwijd zijn er miljoenen mensen fan van het genre, en de grootste musicals die er bestaan kennen een trouwe schare fanatieke liefhebbers. Dat is de reden dat die werken al decennia lang onafgebroken kunnen worden opgevoerd. Een paar van de meest populaire en geliefde musicals zijn:

  • My Fair Lady, het verhaal Pygmalion in een moderne bewerking.
  • West Side Story, een moderne versie van het verhaal van Romeo en Julia.
  • Hair, over de idealistische tijd van de Flower Power.
  • Les Miserables, over armoede en onvrede in het Frankrijk van de 19e eeuw.
  • The Phantom of the Opera, over een teruggetrokken theaterartiest en zijn tragische liefde.
  • Cats, over een groep bijzondere katten op een vuilnisbelt.
  • Jesus Christ Superstar, een bewerking van het verhaal over de laatste dagen van Jezus.