The Rocky Horror Picture Show

The Rocky Horror Picture Show is een opvallende musical die als cultobject kan worden beschouwd. De musical is geschreven door Richard O’Brien en beleefde in 1975 zijn première. Deze excentrieke musical ontleent zijn inspiratie aan science fiction- en B-horrorfilms uit de 20e eeuw.

Verhaal

Brad en Janet zijn twee jonge Amerikanen die sinds kort verloofd zijn. Tijdens een uitje krijgen ze een lekke band en bellen ze aan bij een verlaten landhuis. Dit huis wordt bewoond door een bizarre groep mensachtige aliens. De “sweet transvestite” Dr. Frank-N-Furter heet hen welkom. Hij is een Frankensteinachtig wezen genaamd Rocky Horror aan het creëren, die de perfecte man moet worden.

Brad en Janet worden onvrijwillig in het landhuis vastgehouden. Daar vinden vreemde gebeurtenissen plaats. Zo worden ze allebei afzonderlijk door dokter Frank-N-Furter verleid, en helpt Janet Rocky Horror te ontsnappen aan de wrede butler Riff Raff.

Als de oude mentor van Frank-N-Furter het landhuis bezoekt, ontspoort de situatie. De verschillende liefdesverhoudingen tussen de bewoners en bezoekers leiden tot een orgie. Uiteindelijk vermoorden Riff Raff en zijn zus Magenta dr. Frank-N-Furter, en keren per ruimteschip terug naar hun eigen planeet. Brad en Janet overleven de bizarre situatie en blijven op aarde achter.

Productie

Deze musical werd in 1973 voor het eerst opgevoerd in Los Angeles. Al snel kwamen er producties in Australië van de grond. In de jaren daarna werd The Rocky Horror Picture Show een succes door de Verenigde Staten en in het VK.

Sinds de originele productie in 1991 in West End (Londen) nieuw leven werd ingeblazen, is de musical niet van de planken geweest in het Verenigd Koninkrijk. In de jaren 00 en 10 trok de show in de vorm van een tour door heel Europa.

Filmproductie en culturele invloed

Al in 1975 werd de musical verfilmd. Deze bewerking is geproduceerd door Lou Adler en Michael White en wordt nu beschouwd als een cultfilm, met veel trouwe fans. De film en de musical worden geassocieerd met de LGBT-cultuur. The Rocky Horror Picture Show was één van de eerste grote producties die transseksualiteit, biseksualiteit en travestie toonde.

Eén van de bijzonderheden is, dat trouwe fans zich verkleden als filmkarakters en interactief meedoen als de film in een bioscoop wordt getoond. Bij bepaalde scenes gooien ze bijvoorbeeld Wc-rollen, toast en hotdogs door de zaal. Ook roepen ze luidkeels mee met sommige stukken van de dialoog.