Opwarmers

Een leuke, speelse opwarmer is een uitstekend begin van elke toneelsessie. Het maakt de spelers actief, laat ze lachen en op elkaar concentreren. Kinderspelletjes zijn een ideale manier om energie in de groep te brengen.

Hollandse leeuwen

Speel dit spel buiten op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld gras. Spelers staan op een lijn. In het midden van het speelveld staan één of twee “leeuwen”. Zodra die “Hollandse leeuwen!” roepen, proberen de spelers naar de andere muur te rennen. De leeuwen proberen ze te onderscheppen en (samen) van de grond te tillen. Lukt dit, dan worden de gevangen personen ook een leeuw.

Triootje

Telkens springen drie spelers op de vloer en kondigen aan dat ze een object zijn. Het tweede object moet bij het eerste passen, en het derde object maakt er een geheel van. De eerste speler roept bijvoorbeeld: “Ik ben een broodje ham!”, de tweede “Ik ben een plakje kaas!, en de derde “ik ben een tosti-ijzer!”.

Verstop elkaar

Alle spelers moeten samen fysiek een andere speler afschermen van een observant. Die kijkt nauwkeurig of hij nog een voet, hand of stukje kleding ziet en wijst daarop. Lachwekkend en lekker fysiek.