Straattheater

Straattheater wordt in de openbare ruimte opgevoerd. Er is geen vast publiek aanwezig: straatartiesten spelen voor hun eigen plezier of in de hoop om kleingeld te ontvangen van passanten. Ook kan straattheater een manier zijn om een toneelstuk, product of dienst te promoten.

Straattheater is vaak kleinschalig en heeft veel minder aankleding dan theater dat in een zaal wordt opgevoerd. Maar op speciale straattheater festivals zijn vaak artiesten te zien die alles uit de kast trekken om een overweldigende show neer te zetten.

Straattheater artiesten

Op straat kan je verschillende soorten acts tegenkomen, elk met hun eigen insteek, kostuums en rekwisieten.

  • Levende standbeelden – deze acteurs staan lang achter elkaar stil. Door hun kleding en schmink zien ze er precies zo uit als een standbeeld.
  • Jongleurs – artiesten die voorwerpen opgooien en in de lucht houden. Balletjes, kegels, (vuur)poi’s, diabolo’s, fakkels en zelfs messen worden gebruikt.
  • Mimespelers – deze acteurs beelden puur met hun bewegingen, houding en gezichtsuitdrukking een situatie uit. Artiesten zijn vaak, maar niet altijd, herkenbaar aan hun zwart-wit geschminkte gezicht.
  • Animatie acts – zij knopen een praatje aan met het publiek of voeren een dialoog. Gaandeweg gebeuren er onverwachte dingen – en wat de act precies inhoudt, weet je van tevoren nooit.