The Phantom of the Opera

Dit is waarschijnlijk wel de grootste musical ooit. Als sinds 1986 wordt het stuk opgevoerd in het West End van Londen. The Phantom of the Opera is een musical die geregisseerd is door Andrew Lloyd Webber, die ook Cats, Jesus Christ Superstar en Evita op zijn CV heeft staan.

Verhaal

The Phantom of the Opera draait om een gemaskerde artiest die zijn toevluchtsoord heeft in de catacomben van de Parijse opera. Zijn bestaan is een publiek geheim: de medewerkers van de opera verwijzen naar hem als “het spook van de opera” – vandaar de titel. Het spook wordt verliefd op de zangeres Christine, en neemt haar mee naar zijn ondergrondse wereld. Daar komt ze erachter dat het spook achter zijn masker gruwelijk verminkt is – waarna het spook zijn liefde voor haar opbiecht.

Christine verlooft zich met Raoul, de vlam uit haar jeugd. Raoul probeert het spook te vinden en in de val te lokken. Tijdens een opvoering neemt het spook de plaats van Christine’s tegenspeler in, en ontvoert haar. Raoul en de operabezoekers openen de jacht op het spook, en Raoul vindt het spook in de catacomben. Raoul wordt gevangen door het spook, dat dreigt om hem te vermoorden, tenzij Christine met het spook trouwt. Christine toont de mismaakte man voor het eerst in diens leven affectie en medelijden, waarna het spook het paar laat gaan. Als de menigte uiteindelijk de catacomben bereikt, is het masker het enige wat ze van het spook terugvinden.

Productie

Vanaf 1986 draait deze musical onafgebroken in Her Majesty’s Theatre in het West End van Londen. In 2010 beleefde de musical daar zijn 10.000e opvoering.

Vanaf 1988 draait The Phantom of the Opera ook op Broadway. In 2013 beleefde de show zijn 10.000e opvoering en is daarmee de langs lopende productie van Broadway.

Deze musical werd van 1993 tot 1996 ook in Nederland opgevoerd. In de originele incarnatie waren de hoofdrollen voor Henk Poort (het spook) en Joke de Kruijf (Christine).

In 2004 werd er een film gebaseerd op de musical uitgebracht. Die is geregisseerd door Joel Schumacher. De hoofdrolspelers zijn Gerard Butler (het spook) en Emmy Rossum (Christine). De film kreeg middelmatige recensies van filmcritici te verduren, terwijl veel kijkers juist erg positief waren. Wereldwijd bracht de film in bioscopen een bedrag van $154,6 op.

Vervolg

Het spook maakt zijn comeback in een vervolg op The Phantom of the Opera. Deze musical, eveneens geregisseerd door Andrew Lloyd Webber, beleefde zijn premiere in 2010 – weer in het West End. Christine, inmiddels getrouwd met Raoul en de moeder van een zoontje, komt het spook tien jaar na het originele verhaal tegen in de Verenigde Staten. Het vervolg werd minder positief ontvangen dan de originele musical.