Cats

Cats is een musical gecomponeerd door Andrew Lloyd Webber, die in 1981 in premiere ging. Sindsdien is de musical tienduizenden keren opgevoerd over de hele wereld, en is het één van de meeste geliefde musicals van alle tijden. De musical kwam recent weer (negatief) in de aandacht vanwege de filmbewerking uit 2019, die vernietigende kritieken ontving.

Verhaal

Cats is een musical over een groep katten die op een vuilnisbelt leven. Eén voor één stellen deze bijzondere, pratende katten zich voor aan het publiek. Elk van de katten heeft zijn eigen geschiedenis, vreemde trekjes en liedje. Deze nacht is een magische nacht voor de katten – één van hen, zo verklaart de leider Old Deuteronomy, zal gekozen worden om te worden herboren in een soort kattenhemel.

De glamoureuze kat Grizabella heeft jarenlang de wereld verkend. Ze is op deze avond voor het eerst weer aanwezig op de vuilnisbelt. De oude poes probeert opnieuw bij de groep te horen, maar wordt door de andere katten genegeerd en belachelijk gemaakt.

Als Old Deuteronomy wordt gekidnapt door de schurkachtige kat Mackavity, probeert de groep katten hun leider te bevrijden. Met de hulp van magie en dans wordt Old Deuteronomy teruggehaald en Mackavity verslagen. Grizabella weet de katten te vermurwen met een lied. Zij wordt verkozen om herboren te worden in de hemel.

Productie

Net als veel andere musicals van Andrew Lloyd Webber beleefde Cats zijn première in het West End van Londen. Daar is de show tot nu toe meer dan 9000 keer opgevoerd. Op Broadway heeft de show al meer dan 7000 opvoeringen op zijn naam staan. Daarmee is het één van de langstlopende musicals ter wereld.

Een Nederlandse bewerking van de show werd in 1987 opgevoerd in Carré. Een Nederlandstalige theatertour in het seizoen van 2006/2007 was een groot succes. In 2018/2019 werd de Engelstalige versie van de musical opgevoerd in enkele grote Nederlandse steden.

Filmversie

De filmbewerking van Cats uit 2019 is snel berucht geworden. Deze film van regisseur Tom Hooper werd sterk bekritiseerd.

De film maakt gebruik van uitgebreide CGI-effecten, die soms onzorgvuldig zijn toegepast. De film is door recensenten beschreven als “ongemakkelijk”, “bizar” en “liefdeloos”. De combinatie van naakte, digitaal bewerkte mensenlichamen en kattengezichten werd als onaangenaam ontvangen, net als de vermeende seksuele ondertonen van de dialogen en dansjes.

In 2020 ontving de film maar liefst zes Razzies, de “prijzen” die worden uitgereikt voor de slechtste films van het jaar.