Theater-etiquette

Theater heeft een lange traditie en tot voor enkele eeuwen was een theaterbezoek enkel weggelegd voor de rijkeren in de samenleving. Er bestond een heuse theater-etiquette waarmee rekening moest worden gehouden.

Deze tijden zijn voorbij. Vandaag hoef je helemaal niet meer in avondkledij en prachtige jurken te verschijnen in het theater. Toch wordt nog vaak een dresscode gevolgd voor bepaalde evenementen, denk maar aan premières of operavoorstellingen.

Dat het theater vandaag de dag door iedereen kan bezocht worden betekent echter niet dat alle regels voor een theaterbezoek zomaar overboord gegooid kunnen worden.

Laten we even nagaan wat de hedendaagse theater-etiquette voorschrijft.

Kom op tijd

Vooral in het theater zijn laatkomers heel vervelend. Bezoekers die door de rijen stoelen doorschuiven terwijl de eerste noten van een muziekvoorstelling weerklinken zijn storend, niet alleen voor andere toeschouwers maar ook voor artiesten.

Volgens de huidige theater-etiquette is het belangrijk dat je voor het uitgaan van de lichten je plaats hebt ingenomen. Kom je te laat dan geven sommige theaters je helemaal geen zitplaats meer of moet je wachten tot een pauze tijdens de voorstelling.

Aangeraden wordt om minstens 20 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Mobiele telefoons

Bij het begin van een theatervoorstelling wordt er aangekondigd om mobiele telefoons uit te schakelen. Net zoals jij niet gestoord wilt worden door het geluid van andere toeschouwers hun telefoon, willen zij dat ook niet.

Wie het ook vreselijk vindt om telefoongeluiden te horen zijn de artiesten. Telefoongeluiden leiden artiesten af en bovendien getuigt het van weinig respect.

Je hebt dure kaartjes gekocht om de voorstelling bij te wonen. Waarom zou je je mobiele telefoon dan bij de hand houden? Het kan toch helemaal niet de bedoeling zijn om tijdens de voorstelling op je iPhone refurbished een spelletje te spelen of te chatten!

De algemene regel is dat eenmaal de artiest op het podium staat je je iPhone refurbished helemaal uitzet en opbergt. Desnoods kun je in de pauze even kijken of je berichten hebt.

Wil je je telefoon toch bij de hand houden voor eventuele noodgevallen zet deze dan zeker op stille modus en schakel ook trilgeluiden uit. Als het tijdens een voorstelling op een gegeven ogenblik stil is, dan kunnen de trilgeluiden van je iPhone refurbished anderen nog altijd storen.

Praat niet tijdens een voorstelling

Net zoals het geluid van een iPhone refurbished kan ook praten andere toeschouwers en artiesten storen en afleiden.

Bij sommige voorstellingen zoals bij deze van stand-up comedians of als er interactie van het publiek wordt gevraagd, mag er gepraat en gelachen worden.

Bij andere voorstellingen getuigt praten van weinig respect en moet praten tot een minimum beperkt worden.

Houd er vooral rekening mee dat een theatervoorstelling een gedeelde ervaring is en dat deze voor alle toeschouwers aangenaam moet zijn.