Eén manier om toneel te spelen is de long form. Daarbij worden een aantal (vaak geïmproviseerde) toneelscènes met elkaar verbonden. Een long form kan doen denken aan een (rudimentair) toneelstuk, en ook gebruikt worden als verkenning of skelet voor een latere productie.
Het verschil tussen short form en long form
- Een short form is een improvisatievorm waarbij de scenes uit één stuk bestaan. Nadat de scene gespeeld is, is die afgesloten. Soms kunnen er in volgende scenes nog wel (humoristische) verwijzingen naar de short form gemaakt worden.
- Een long form bestaat uit meerdere scenes die op een bepaalde manier verbonden zijn. Scenes vinden plaats binnen hetzelfde verhaal, ruimte of denkbeeldige wereld, karakters komen terug in verschillende scenes, of er is een thema dat de verschillende stukjes verbindt.
Long form concepten
Er zijn enkele handige werkvormen om een geslaagde long form vorm te geven.
- Harold – de meest bekende soort Long Form. Series van drie geïmproviseerde scenes rondom een thema worden afgewisseld met improvisatiespelletjes. De scenes beginnen steeds meer overlap te krijgen.
- Location – er is maar één spelomgeving (bijvoorbeeld een treinstation) waar karakters in en uit lopen en telkens nieuwe scenes spelen.
- The Bat – wordt gespeeld in een donker theater. Dit kan de spelers helpen om zich op de teksten te concentreren.