Nu de zwaarste coronatijden voorbij lijken is de culturele sector eindelijk weer geopend. We kunnen weer plezier beleven en inspiratie opdoen bij concerten, tentoonstellingen en toneelstukken. Daarbij kan het weer even wennen zijn: welke dresscode is bijvoorbeeld gepast bij het bezoek van een cultureel evenement? Deze korte gids brengt je direct weer up-to-date over de do’s en don’ts bij het uitkiezen van geschikte kleding voor een theaterbezoekje.
Business Casual kleding voor een klassiek toneelstuk
Bij het bezoeken van een klassiek toneelstuk, bijvoorbeeld een stuk van Shakespeare of een Griekse tragedie, zal de dresscode formeler zijn dan die bij een minder hoogdravend theaterstuk. Business Casual is hierbij een goed mikpunt, zeker wanneer het stuk wordt opgevoerd in een prestigieuze schouwburg.
Hierbij kunnen dames een nette broek (geen denim) dragen, met daarboven een mooie gekleurde top of juist onberispelijk wit voor blouses met daaroverheen een colbertje. Ook een zakelijke jurk in een effen stof is een mogelijkheid. Heren dragen bij voorkeur een overhemd boven een pantalon, een poloshirt of een net pak. Qua schoenen zijn leren of suède schoenen de beste keuze.
Casual Chic dresscode voor modern theater en musical
Ga je een modern toneelstuk, een leuke musical of improvisatietheater in een kleinere schouwburg of een andere venue bezoeken, dan kun je een minder strikte dresscode aanhouden. Casual Chic is vaak een goede keuze. Dit is niet zo stijfjes en formeel als Business Casual, maar wel netjes genoeg om geen opgetrokken wenkbrauwen te ontvangen in de foyer.
Bij deze theaterbezoeken kunnen dames weer kiezen voor effen witte blouses of zelfs voor een net T-shirt boven een pantalon. Ook een truitje is een mogelijkheid, net als een feestelijk jurkje. Deze kleding wordt bij voorkeur aangevuld met een stijlvol accessoire zoals een bijpassend tasje of contrasterende clutch.
Voor heren is het mogelijk om ‘casual’ kleding (zoals een nette spijkerbroek) te combineren met een gestreept pak. Daaronder kan een kleurig T-shirt worden gedragen. Het is altijd belangrijk om nette schoenen te dragen – sneakers zijn bij de meeste theatervoorstellingen not done!
Black Tie bij het bezoeken van een opera
De meest formele soort theater is nog altijd de opera. Zeker bij een opera van wereldformaat die in een groot operahuis wordt opgevoerd loop je de kans om underdressed voor de dag te komen. Het is een telefoontje naar de venue waard om te informeren naar de geldende dresscode, gezien deze nogal eens kunnen variëren. Ook de foto’s van eerdere opvoeringen geven vaak een goede indruk van wat de gemiddelde gast tijdens een dergelijke gelegenheid draagt.
Bij de meest chique opera’s is Black Tie de onofficiële dresscode. Dames redden het daarbij niet met een nette broek en witte blouses. Zij worden geacht om in een cocktailjurkje te verschijnen en op hoge hakken te lopen. Smaakvolle sieraden mogen absoluut gedragen worden, zolang het maar geen horloges is! Heren dienen nu in smoking (tuxedo) te komen, met daaronder een wit overhemd waarop een zwarte vlinderdas wordt gedragen. Uiteraard dienen hun schoenen zeer verzorgd te zijn: zwarte lakschoenen zijn een pre.